Mikor térül meg a hőszigetelésre fordított pénz?

2023-09-30 12:00 - Magyarország 2004-es évi összes energiafelhasználásának 57%-át épületeink fenntartása, üzemeltetése adja. Ez a tény önmagában is szomorú, de ha figyelembe vesszük, hogy míg a termelő cégek energiafogyasztása az elmúlt évhez képest mindösszesen 0,2%-al nőtt, addig ennek mértéke a lakosság esetében 5,5% volt.

Az energiahordozók ára az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben nőtt és a folyamat további erősödésére lehet számítani. A tetőszigetelés fokozásával nemcsak költségeinket csökkenthetjük, hanem környezetünk védelméhez is hozzájárulunk. Magasabb minőségű és vastagabb hőszigetelés alkalmazásával fűtésszámlánkat jelentősen mérsékelhetjük.

Hatékonyabb tető hőszigeteléssel nemcsak költségeinket csökkenthetjük, hanem környezetünk védelméhez is hozzájárulunk. A családok életében a lakóház építése leggyakrabban egyszeri és a legnagyobb beruházás, így évtizedekre hatással lesz életünkre. Épületeink tetőfelülete az egyéb szerkezeti felületekhez képest sokszor a legnagyobb és házunk összes hőveszteségének 30-40%-a itt alakul ki. Épületeink összes költségéhez képest a tető hőszigetelése mindössze 5-8%.

Költség- és energia-megtakarítás a BACHL tecta-PUR elemekkel

Magas műszaki tartalmat képviselő hőszigetelő-anyag választásával pár év alatt megtakaríthatjuk a gyengébb minőségű termékkel szembeni egyszeri árelőnyt és a továbbiakban jelentős fűtési számla csökkenést érhetünk el. Utólagos felújítások okozta jelentős többlet-kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat, ha a minőség mellett tesszük le voksunkat. A hatékonyabb hőszigetelés, kedvezőbb mikroklíma mellett olcsóbb energiaszámlát eredményez évtizedeken át.

Nézzük meg konkrét példán, hogy a BACHL tecta-PUR elemekkel a válóságban milyen mértékű költségmegtakarításról érhető el.
A következő példa egy átlagos 180 m2-es felületű, különböző vastagságú poliuretán elemekkel (PIR) hőszigetelt tető energiamérlegét ill. az abból adódó 50 év alatt elérhető költségmegtakarítást vizsgálja.

1 m3 PIR előállításához 95 liter kőolajra van szükség.
1 m3 PIR-el 50 év alatt 5607 liter kőolaj elégetésével megegyező nagyságú energiát takarítunk meg.
1 m3 PIR újrafelhasználásával 21 liter kőolaj elégetésével megegyező nagyságú energiát nyerünk.
A teljes tető bekerülési költsége: kb. 1 400 000 Ft (a tető kialakításától függően)

Jól látható, hogy tudatos anyagválasztásunkkal a tető-hőszigetelés árának, akár a 10-szeresébe kerülő kiadástól kíméljük meg magunkat.

A fenti épületet alapul véve (180 m2-es tetőfelület), 12 cm vastagságú poliuretán (PUR/PIR) hőszigetelésű tető költségmegtakarítást nézhetjük meg az eltelt idő függvényében.

A BACHL tecta-PUR hőszigetelő rendszerre fordított pénzösszeg, a fűtés költségeinek drasztikus csökkenése miatt, kb. 6,5 év alatt biztosan megtérül.
Az EU több tagállamában meghatározott szint alatti energia-felhasználású épületek jelentős állami támogatásban részesülnek. Reméljük Magyarországon is hasonló szabályozás lép életbe.

Az fent említett országokban és várhatóan 2006. januárjától Magyarországon is a minimális tető-hőszigeteléshez szükséges U-érték = 0,20 W/m2K mely, még a kiváló hőszigetelési paraméterekkel rendelkező BACHL poliuretán (PIR) szigetelő panelekből is minimálisan 12 cm-es vastagság beépítését követeli meg.

Milyen gazdasági előnyökkel jár a BACHL tecta-PUR poliuretán (PIR) keményhab lemezekkel történő hőszigetelés:

  • Nagymértékű fütési költség megtakarítás
  • A rendszer felépítéséből adodóan (kétoldali alu-kasírozás és átszellőztetett légrés)
  • - kellő vastagság alkalmazása esetén - nem igényel légkondicionáló berendezést.
  • Az elemek várható hosszú élettartama (időállóság és alaktartósság) miatt, felújításokból adódó tetemes költségek nem merűlnek fel.
  • Kiváló hőszigetelési paraméterei miatt vékonyabb vastagsággal érhető el azonos hőszigetelési érték, így jelentős hely-megtakarítás érhető el ,ami a mindig növekvő négyzetméter árak figyelembevétele mellett nem elhanyagolható szempont).
  • Magas műszaki tartalma miatt növeli épülete értékét.
  • Egy elemként megvásárolható a teljes tetőszigetelés, ami a kevesebb utánjárás mellett rövidebb és gyorsabb beépítésével az egyre emelkedő munkadíjakat töredékére csökkenti.
  • Könnyű súlya miatt szállítása, rakodása egyszerű - nem igényel speciális anyagmozgatást.

Forrás: www.bachl.hu