Vasbeton koporsófödémek korszerű hőszigetelése

Minden épületnek számos, néha egymásnak ellentmondó feltételeknek kell megfelelnie. Megfelelő hő- és hangszigetelés, nyári átmelegedés elleni védelem, tűzvédelem, földrengésbiztonság, stb.. Létezik-e olyan megoldás, mely a fent felsorolt követelményekre mind-mind optimális megoldást kínál?

Vasbeton koporsófödémek korszerű hőszigetelése

A vasbeton koporsófödém egy ilyen megoldást kínál magastetők számára és egyre inkább terjedőben van ez a szerkezeti kialakítás, mely magas komfortfokozatot és életminőséget nyújt. Az ácsolt, hagyományos, könnyűszerkezetes tetőkialakításokhoz képest a vasbeton födém magas testsűrűségének köszönhetően lényegesen kedvezőbb hangszigetelő és hőtároló képességgel bír, valamint a tűzzel és a földrengéssel szemben is nagyobb biztonságot ad.

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a vasbeton lényegesen rosszabb hőszigetelő képességgel rendelkezik, mint a fa vagy a hőszigetelő-anyagok (a vasbeton a fánál 10-12-szer, míg a hőszigetelő-anyagoktól 70-90-szer kedvezőtlenebb hőszigetelő értékekkel bír). 25cm tömör vasbeton hőszigetelő hatása azonos 2,5-3cm vastag fa deszkázatéval vagy 3mm poliuretán(PIR) keményhabéval. A megfelelő hővédelmet tehát hőszigeteléssel kell biztosítanunk. A hőhídmentesség elérése érdekében a poliuretán tecta-PUR táblák a vasbeton födém külső síkján megszakítások nélküli (nincs szükség a hőszigetelést megszakító, hőhidat okozó fa pallók alkalmazására), homogén hőszigetelő réteget hoznak létre (a hőszigetelés összefüggő burkot alkot a tetőnk körül).

A táblák körkörösen csaphornyos (nútféderes) élképzéssel lettek kialakítva, így még a táblacsatlakozások mentén is biztosítható a hőhídmentesség. A poliuretán a hagyományos hőszigetelő-anyagokhoz képest 30-40%-al kedvezőbb hőszigetelési értékekkel rendelkezik (λ=0,023W/mK), így a hőhídmentesség és a kedvező hőszigetelési tulajdonságok miatt a megszokott vastagságok felével is elérhető a kívánt hőátbocsátási tényezőjű szerkezet. (a magyar rendelet /U=0,25 W/m2K/ elvárásait 8cm, a skandináv országok szintjét /U=0,16 W/m2K/ 14cm, míg 22 cm vastag poliuretán táblát alkalmazva a jelen kor legmagasabb hőtechnikai követelményei (passzívházak) is elérhetők /U≤0,10 W/m2K/). A tetőre felkerülő poliuretán hőszigetelő táblák vastagsága 8 cm-től 24 cm-ig terjedő tartományból választhatók ki.

A kivitelezést a belső oldali fólia fektetésével kell kezdeni, mely a vasbeton felületre kerül. Ezután elhelyezzük a tecta-PUR poliuretán táblákat. Az elemek kétoldalt alufólia kasírozás, felső oldalukon (alátéthéjazatként funkcionáló) átlapolással és öntapadó ragasztószalaggal rendelkező fedőfólia található. Az ellenlécek és az ezeken keresztül hatoló csavarokkal a vasbeton födémhez történik a rögzítés. Az ellenlécek magassága fogja biztosítani az átszellőztetett légrést, mely segít elkerülni a tető nyári átmelegedését. Az ellenlécekre merőlegesen felszegeljük a tetőléceket és felrakjuk a cserepeket.

A poliuretán táblák a különböző kasírozásainak köszönhetően minden épülettípusra, mind újépítésnél, mind felújításnál kiváló megoldást nyújtanak, legyen szó magastetőről, lapostetőről, födémről, padlóról, homlokzati falról egyaránt. A megoldás családi-, társas- illetve irodaházaknál is kiválóan alkalmazható a magas hőtechnikai, műszaki tartalom és a gyors, egyszerű kivitelezhetőség, valamint magasabb életminőség érhető el.

A kiváló hangszigeteléssel és hőtárolással rendelkező monolit vasbeton koporsófödém, párazáró fólia, poliuretán keményhab táblák

A kiváló hangszigeteléssel és hőtárolással rendelkező monolit vasbeton koporsófödém,
párazáró fólia, poliuretán keményhab táblák 

Jól megfigyelhető a táblák felső oldali kasírozása és nútféderes élképzése

Jól megfigyelhető a táblák felső oldali kasírozása és nútféderes élképzése

Rögzítőelemek és az ellenlécek

Rögzítőelemek és az ellenlécek

Fokozott hőszigetelés (14cm vastag PIR) és átszellőztetett légrés (15-20cm)

Fokozott hőszigetelés (14cm vastag PIR) és átszellőztetett légrés (15-20cm)

A cikk forrása: www.bachl.hu