Szegényen is pazarlunk - pocsék az energiahatékonyság

2023-09-02 11:15 - A magyar háztartások energiaintenzitása jelenleg uniós szinten a legmagasabbak közé tartozik - állapítja meg az EU bizottság a június elején megjelent, Magyarországra vonatkozó országspecifikus ajánlásában. Egyúttal javasolja, hogy az ország hozzon intézkedéseket az energiahatékonyság javítására, különös tekintettel a lakóépületek fejlesztésére.

A következő pénzügyi ciklusban Magyarország több mint 200 milliárd forintot kaphat az Európai Uniótól energiatakarékossági célokra. Ha ehhez a magyar állam hozzáadja a 36 milliárd forint saját erőt, úgy jelentős összeg jöhet össze a korábbi, egy-két milliárdos programokhoz viszonyítva.

Viszont nem olyan nagy, ha azt nézzük, hogy az 5,5 milliós lakosú Szlovákiában erre a célra a következő hét évben csaknem 280 milliárd forint értékű eurót fordítanak. Vagyis egy szlovák több mint kétszer akkora támogatást kap, mint egy magyar - mutatnak rá szakértők.

Meghökkentő adat, hogy egy átlag magyar háztartás egy négyzetméterre jutó energiafelhasználása csaknem az uniós átlag kétszerese. Egy átlag magyar háztartás jövedelme 16 százalékát fizeti ki rezsire, dupláját az európainak. Ennek jelentős részben a huzatos ablakok, szigeteletlen falak, és az öreg kazánok az okozói.

Európa teljes energiafelhasználásának 40 százalékát teszik ki az épületek. Pedig a házak felújításával, megfelelő szigetelésével 2030-ra a gázfelhasználás 60 százalékát meg lehetne spórolni - vélik szakértők.

Forrás: www.nepszava.hu