Miért is kell hőszigetelni?

2023-08-29 09:00 - Ismert tény hogy Magyarország energiafelhasználásában igen tetemes hányadot képvisel a lakossági energiafelhasználás (kb. 42-50%), mely télen elsődlegesen a földgázfogyasztásban (fűtés), nyáron pedig az elektromos áramfogyasztásban (hűtés) jelenik meg.

A lakossági energiafelhasználás 42-50%-ot képvisel az összes energiafelhasználásból.

Ha ezt a számot tovább bontjuk, megállapíthatjuk, hogy hűtésre és fűtésre kb. 64%-ot, világításra kb. 23%-ot, melegvíz előállításra kb. 5%-ot fordítunk, a fennmaradó 8%-ot pedig az egyéb energiafelhasználás (pl. szórakoztató elektronikai berendezések, stb.) adja.

 

A nyári elektromos áramfogyasztás jelentős része is gyakorlatilag (áttételesen) földgáz felhasználásunkat növeli, hiszen a hazai villamos energia előállítása egyre inkább a földgázra támaszkodik.

Hazánknak jelenleg - az energiaellátás szempontjából -  már-már létkérdés a földgáz biztosítása.

Mivel a hazai kitermelés a fogyasztáshoz képest igen csekély, így hazánk import-függősége nagyon nagy. Országunk szempontjából alapvető követelmény az energiaellátás ellátásbiztonsága - tisztán látható tehát, hogy nincs más út, csak energiahatékonyságunk növelése.

Ezt leghatékonyabb módon mi magunk (a lakosság), a végfelhasználás helyén tudjuk megvalósítani épületeinknél, lakásainknál!

Épületeink esetében a fűtési-hűtési energiafelhasználásból, megfelelő vastagságú és minőségű hőszigetelések alkalmazásával tetemes mennyiségű energiát és rezsiköltséget tudunk megtakarítani, mégpedig oly módon, hogy:

Egy épület lehetséges hőveszteségei:

  • télen a hőszigetelésnek köszönhetően csökkentjük épületeink hőveszteségét!
  • nyáron a hőszigetelésnek köszönhetően épületeink külső szerkezeteit nem éri a közvetlen napsugárzás, ezáltal nem tud átforrósodni, így a belső hűtés szükségtelen, vagy nagyon minimálisra szorítható vissza!  

Egy jól megválasztott hőszigetelés:

  • alkalmazásával az üzemelési költségek csökkennek
  • egyszeri beruházási költséget jelent
  • gyorsan megtérül

Saját pénztárcánk védelme mellett a környezetre is gondoljunk!

A fűtési és hűtési energiafelhasználás csökkentésével hozzájárulunk:

  • a környezetszennyezés csökkentéséhez (CO2 kibocsátás, globális felmelegedés, stb.),
  • a fenntartható fejlődés elősegítéséhez (ne csak nekünk, hanem az utódainknak is legyen felhasználható energiája),
  • energiafüggőségünk (importfüggőségünk) csökkentéséhez, stb….